Jak idealnie przygotować warzywa na sałatkę?

Zdrowe, kolorowe, smaczne, łatwe w przyrządzeniu – mowa oczywiście o sałatkach. Chyba każdy ma swoją ulubioną! Do ich przygotowania potrzebne są oczywiście świeże warzywa, owoce, ale też inne dodatki, które w połączeniu z odpowiednim sosem lub dressingiem tworzą niepowtarzalną całość. Sałatki nie tylko smakują i odżywiają, ale też wspaniale wyglądają na talerzu – co zrobić, aby uzyskać piękny efekt ich podania?

Obierak do warzyw – szybkie przygotowanie warzyw do sałatki i surówki

Aby prace nad sałatką mogły iść szybko i sprawnie, trzeba dokładnie obrać warzywa – pozbawić je skórek, gniazd nasiennych i innych niepotrzebnych części. Następnie należy je dobrze posiekać przy pomocy noża lub specjalnych rozdrabniaczy. Obieraczka Victorinox czerwona doskonale radzi sobie z pierwszym etapem przygotowywania warzyw, czyli obieraniem ich. Cieniutkie i równe skórki, które tworzy, sprawiają, że powierzchnia warzyw i owoców jest równa, a przez to łatwiej pokroić je na cząstki o odpowiednich, jednakowych kształtach. Ponieważ pod skórką gromadzi się najwięcej witamin, warto mieć w domu obierak do warzyw – aby nie obierać ich zbyt grubo i zapewnić sobie to, co najlepsze ze swojej domowej sałatki!

Jak można wykorzystać obierak do surówek?

Surówki można przyrządzać, obierając warzywa ze skóry, siekając je, ścierając na tarce lub rozdrabniając w specjalnym urządzeniu. Dzięki temu uzyskuje się wiórki lub paski o drobnych rozmiarach, z których soki poszczególnych warzyw mieszają się i przenikają nawzajem, tworząc specyficzny smak i konsystencję surówki. Ale można też pójść o krok dalej i wykorzystać obierak nie tylko do pozbawiania warzyw skórek, ale również do tworzenia z nich długich, cienkich plastrów.

Takie paski warzyw i owoców można wykorzystać na przykład do tworzenia specjalnego warzywnego makaronu, który w ostatnich latach zyskuje na popularności. Można też wymieszać je z paskami innych warzyw, polać dressingiem i uzyskać w ten sposób surówkę, ale w nieco innej, mniej popularnej formie. Innowacyjnym sposobem na zrobienie wrażenia na gościach, jest na przykład surówka układana w formie różyczek czy innych kształtów bezpośrednio na talerzach i polewana dressingiem. W ten sposób można fantastycznie podać na przykład kiszone ogórki – niby banalnie prosty dodatek do obiadu, ale w jakże atrakcyjnej formie!

Sałatki – potrawa idealna dla eksperymentatorów!

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, sałatki mogą stać się Twoją ulubioną potrawą. To jedno z tych dań, które każdy robi zupełnie inaczej. W sałatkach może wylądować wszystko – kawałki ryby, rośliny strączkowe, mięso, również w formie pokrojonych nuggetsów czy kotletów, tortellini, sałaty, warzywa świeże, marynowane i gotowane, sosy na bazie śmietany, majonezu, octu i oleju, zioła, owoce… Jest całe mnóstwo produktów, które mogą wylądować w sałatce, jeśli tylko uznasz, że do niej pasują!

Kluczem do przygotowania doskonałej sałatki są nie tylko świeże składniki, ale również sposób ich przyrządzenia przed wrzuceniem do miski. Odpowiedniej wielkości, równe kawałki warzyw obranych ze skóry i pozbawionych brzydkich części – należy dbać o to, by móc mianować się mistrzem sałatek!